Blog

Ο Μητσοτάκης με αυτούς που πτώχευσαν την Ελληνική οικογένεια , με χιλιάδες αυτοκτονίες και εξαθλίωση των πολιτών....

Οι άγνωστες «συναντήσεις» Μητσοτάκη - Σημίτη - Παπαντωνίου και Στουρνάρα

 

Οι «άγνωστες» πολιτικές συναντήσεις που προφανώς δεν ποινικοποιούνται, αλλά έχουν την ιδιαίτερη πολιτική τους σημασία, αυτού του κουαρτέτου είναι αρκετές και σηματοδοτούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό που έχει χαραχθεί σε κεντρικά συστήματα εξουσίας, πολιτικά και οικονομικά με φόντο το μέλλον.

 

Η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ έφερε το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό σύστημα κοντά στον αρχηγό της συντηρητικής παράταξης. Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του, σε ιδιωτικές συζητήσεις για τον Κ. Σημίτη, ενώ οι κινήσεις του στο κόμμα έδειξαν ότι ήθελε και θέλει τη στήριξη ανθρώπων που πορεύτηκαν μαζί του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε διάφορα κρίσιμα πόστα στο σημερινό σύστημα εξουσίας της ΝΔ –για παρασύστημα μιλάνε πολλοί- που παραγκώνισε τον βασικό κομματικό κορμό, έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα με εκσυγχρονιστικό παρελθόν, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν και έχουν σχέση με τον Κ. Σημίτη. Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τον αγαπημένο του Κ. Σημίτη, κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, παλαιό και καλό φίλο του Γιάννου Παπαντωνίου επί σειρά ετών.

 

Και εάν οι δικαστικές περιπέτειες του Παπαντωνίου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, οι εκλεκτικές πολιτικές σχέσεις υπήρχαν και έδιναν τον τόνο. Και τώρα μπορεί όλοι να τον ξεχνούν, αλλά κατά καιρούς υπήρχε επικοινωνία σε πολιτικό επίπεδο. Εξάλλου οι μυημένοι γνωρίζουν ότι στη Σύρο που έχει σπίτι ο Γ. Στουρνάρας, διατηρούσε βίλα και ο Γ. Παπαντωνίου, όπου κατά καιρούς έχουν βρεθεί και στελέχη της εκσυγχρονιστικής τάσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον σε αυτό το εκσυγχρονιστικό περιβάλλον είναι η στάση του Ποταμιού, που ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης, και κυρίως η κίνησή του να αφήσει αιχμές στον Κ. Σημίτη, αν και δεν τον κατονόμασε, ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ για τις υποθέσεις με εξοπλιστικά.

 

Εξάλλου, ποτέ ο Κ. Σημίτης δεν ανέλαβε με πολιτική παρρησία και θάρρος την πολιτική ευθύνη για την περίοδο της διακυβέρνησής του και με συνέντευξή του παλαιότερα στους Φακέλους του Σκάι, μιλώντας στην Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα, ανέφερε, ότι «η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο».Ήταν Μάρτιος του 2017, όταν Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέγραψε πρώτος την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Παπαντωνίου, είχε πει: «Τη δικογραφία του Παπαντωνίου δεν την βάλαμε στο συρτάρι. Τόσα χρόνια είναι αυτό σκάνδαλο. Έπρεπε να έρθουμε εμείς για να γίνει η σύσταση για προανακριτική; Εγώ πάντως αν ήμουν πρωθυπουργός και ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί μου περνάγανε από ανακριτικές, θα είχα ένα θέμα. Δεν θα το έπαιζα σοφός να πηγαίνω στους Δελφούς να δίνω συμβουλές στο Μαντείο των Δελφών».

 

Λίγες μέρες μετά ο Κ. Σημίτης στο φιλικό γι’ αυτόν Σκάι, απάντησε: «Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες, δεν γίνεται με μισαλλοδοξία, δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές, δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα, καλλιεργεί εχθρότητα».

 

Η σχέση Κυρ. Μητσοτάκη και εκσυγχρονιστών είναι στέρεη και δεν επηρεάζεται ούτε από την εξέλιξη της υπόθεσης Παπαντωνίου. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει και θα το κάνει, να τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματός αρκετά εκσυγχρονιστικά στελέχη, ενώ σε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Κ. Σημίτη, έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης και ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον ίδιο θα τους υπουργοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα της Άννας Διαμαντοπούλου, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Γιώργου Φλωρίδη και του Κώστα Καρτάλη.

 

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάνει πρόταση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που κερδίσει ο πρώτος τις επόμενες εκλογές, μια πληροφορία που εξόργισε τους καραμανλικούς και σύμφωνα με πληροφορίες ενόχλησε και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που έχει αποκαλέσει τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» και απεχθάνεται τους εκσυγχρονιστές.

Σε μυστικό ραντεβού που είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε στον Γ. Στουρνάρα το υπουργείο Οικονομικών με τον εκσυγχρονιστή τραπεζίτη να του λέει ότι ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η θητεία του λήγει το 2020. Εξάλλου, ο ίδιος που γευματίζει συχνά με τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά βάθος, συζητώντας και με τον Κ. Σημίτη, προτιμά κάποια στιγμή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με Πρωθυπουργό τον ίδιο. Η αγάπη των «εκσυγχρονιστών» για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι γνωστή σε πολλούς και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο προφυλακισθείς Παπαντωνίου έχει αναφέρει παλαιότερα σε κύκλο συζητητών του ότι έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει Πρωθυπουργός και υπερθεμάτιζε για την στρατηγική που ακολουθεί. Εάν στο παζλ αυτό προσθέσει κανείς δηλώσεις, όπως του Θόδωρου Πάγκαλου ότι ο Μητσοτάκης είναι για τη ΝΔ ό,τι ο Σημίτης για το ΠΑΣΟΚ –φράση που ειπώθηκε μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ- κατανοεί πλήρως την άποψη των εκσυγχρονιστών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Η καλή σχέση Κυρ. Μητσοτάκη και εκσυγχρονιστών πηγαίνει πολύ πίσω, το 1999, όταν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τον Παπαντωνίου, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Είχε προηγηθεί συνεννόηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Κ. Σημίτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε -«αξιοκρατικά» με συστατική επιστολή- διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, NBG VENTURE CAPITAL, η οποία είχε ως αντικείμενο την εξαγορά μειοψηφικών πακέτων εταιρειών που είχαν κάποια προοπτική.

 

Τότε Διοικητής της Εθνικής ήταν ο Θόδωρος Καρατζάς, επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη και ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέμεινε με πολύ υψηλό μισθό για την εποχή, επί τρία χρόνια –έως το 2004- στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών» για να συνεχίσει στη συνέχεια πολιτική καριέρα, θέτοντας υποψηφιότητα για βουλευτής το 2004.

Οι δεσμοί της οικογένειας Μητσοτάκη με τους εκσυγχρονιστές ήταν ιδιαίτεροι. Πολλοί ενθυμούνται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντα υπερθεμάτιζε ότι ο Κ. Σημίτης ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός (εκτός από τον ίδιο). Επίσης, από την εποχή του διορισμού του στην ΕΤΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε μια καλή σχέση με τον Βασίλη Καρατζά, γιο του Θόδωρου και σε αυτό συνέβαλαν και άλλα πρόσωπα, όπως ο Γ. Στουρνάρας.

Πριν λίγους μήνες βρέθηκαν Κ. Σημίτης και Κυρ. Μητσοτάκης στη Σίφνο και δείπνησαν στην οικία της Όλγας Καρατζά, παρουσία του Βασίλη Καρατζά. Η σχέση Καρατζά και Μητσοτάκη είναι πολύ καλή και ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να συζητά, μετά και την άρνηση του Γ. Στουρνάρα, με τον Β. Καρατζά για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Καρατζάς που έχει εργασθεί μαζί με τη σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβα στην Deutsche Bank, συζητά πολύ συχνά με τον πρόεδρο της ΝΔ για την οικονομία και είναι ένας από τους υποψήφιους υπουργούς οικονομικών της ΝΔ.

 

Ο Καρατζάς είναι οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Levant Partners, ενώ στο δικηγορικό γραφείο Καρατζά, ένα από τα μεγαλύτερα των Αθηνών του οποίου το τιμόνι κρατά η αδελφή του Όλγα, κλείνονται τα σοβαρότερα deals σε επιχειρηματικό επίπεδο.Σε αυτό το παζλ, πρέπει να προσθέσει κανείς και τις μυστικές συναντήσεις κατά καιρούς του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Σημίτη, αν και δυο που έχουν αποκαλυφθεί διαψεύστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει φροντίσει να συμπεριλάβει στον μακρύ κατάλογο των συμβούλων του πολλά πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, ενώ σχεδιάζει να κατεβάσει υποψήφιο στη Μαγνησία και τον Νικήτα Παπαντωνίου – Καρτάλη (παιδί από τον πρώτο γάμο).

 

Ο 40χρονος Καρτάλης , προφανώς μη υπάρχοντας οικογενειακή ευθύνη, (σ.σ. αυτό το επίθετο προτιμά) θέλει να εκμεταλλευτεί το βαρύ όνομα της οικογένειά του με ένδοξο πολιτικό παρελθόν για να εκλεγεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πληγεί λόγω της εξέλιξης στο θέμα του πατέρα του, με τον οποίο όμως εδώ και χρόνια είχαν διακόψει σχέσεις. Λόγω των άριστων σχέσεων Μητσοτάκη – Στουρνάρα, η ΝΔ καλύπτει πλήρως τον κεντρικό τραπεζίτη σε σημείο πρόκλησης για τα καραμανλικά στελέχη που δεν ξεχνούν ότι υπήρξε ιστορικά πολέμιος της Κεντροδεξιάς, και υπηρέτησε σε διάφορα πόστα στο διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, ενώ από το γραφείο του Παπαντωνίου βρέθηκε στο πλευρό του Σημίτη.Ενδεικτικά αναφέρεται ο Θανάσης Κοντογεώργης, εκ των συνεργατών του Κ. Σημίτη που βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια σε ρόλο συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Η τοποθέτηση Κοντογεώργη (σ.σ. ήταν και νομικός σύμβουλος του Στουρνάρα ως υπουργός Οικονομικών) που επιτέθηκε στο Ποτάμι για το κτύπημα στον Κ. Σημίτη, ήταν η πρώτη που έγινε στα πλαίσια του εισοδισμού κατά τους καραμανλικούς, στη ΝΔ. Και ο Κοντογεώργης δεν είναι ο μόνος στο μεγάλο κατάλογο των εκσυγχρονιστών. Μόλις πριν λίγους μήνες, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής ο Γιάννης Μαστρογεωργίου που ήταν διευθυντής της δεξαμενής σκέψης (think tank) της Αννας Διαμαντοπούλου. Και η λίστα είναι μεγάλη…

 

Άλκης Λεύκιος