Blog

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 

«Θεσσαλονικείς, ήλθα!» Έτσι αναφώνησε μακεδονιστί ο Μακεδών εδώ ακριβώς, ψηλά από το Μακεδονία Παλλάς.[...]

 Και τότε σείστηκαν τα θεμέλια της γης.

 Ο πιστός Λαός, ποταμός χυτός όσο πιάνει το μάτι και δοξαστικός όσο μεθάει ο νους, τον επευφήμησε ως Ελευθερωτή και τον υποδέχθηκε ως Παράκλητο. 

Βάγια στα χέρια. Βάγια στρωμένοι οι δρόμοι και η παραλία παντού. [...]

Και τώρα νάτος πάλι μπροστά μας ορθός. Ζωντανός στις καρδιές μας. «Θεσσαλονικείς, ήλθα!» Αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει. [...]

 Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, μετά τον Αρμαγεδώνα, την ανέσυρε από τον ερειπιώνα, την αναμόρφωσε και την παρέδωσε ισχυρή. 

 [...]Το υψηλό του ανάστημα, ηθικό και συνάμα πολιτικό, είναι σήμαντρο στο καμπαναριό. 

Μας σημαίνει ότι πολιτική δίχως αρετή δεν νοείται.

 Δώσε, Χριστέ μου, να σημάνει και πάλι τον Όρθρον του Έθνους.

 Με τόλμην και αρετήν διέσχισε και διέπλασε την Ιστορία μας ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

 Γι’ αυτό παντοτινά εμπνέει, φρονηματίζει και παρορμά προς τα υψηλά όλους τους Έλληνες. 

Προ παντός μας ενώνει. 

Η ενότητα των Ελλήνων παρέμεινε σ’ όλη του τη ζωή η εναγώνια έγνοια και η φροντίδα του. Έγνοια του άγρυπνη και ανύστακτη η ενότητα. Φροντίδα του καθημερινή, και με τις πράξεις του αυτοθυσιαστική, η ενότητα.

 Για να μας τη διασφαλίσει, επέλεξε και εβίωσε εθελούσια και σιωπηλά, κατάσαρκα και κατάβαθα βαρύ το τίμημα της ενότητας. 

 

Στους χαλεπούς καιρούς μας το ενωτικό, εθνικό προσκλητήριό του είναι αυταπόδεικτα εθνικο-απελευθερωτικό και επιτακτικό.

 Στερεός Μακεδών, αφιερωμένος Έλλην και πρωτοπόρος Ευρωπαίος ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής υπηρέτησε την Πατρίδα πιστά και παραγωγικά. 

Της αφιέρωσε όλη τη μακρά και ασκητική ζωή του. 

Δέκα χρόνια Υπουργός, 14 Πρωθυπουργός και 10 Πρόεδρος της Δημοκρατίας την οποία ο ίδιος θεμελίωσε. 

Ηγήθηκε και ποτέ δεν καθοδηγήθηκε.

 Υπήρξε ενοραματικός πολιτικός και πραγματοποιός.

 Η ειδοποιός διαφορά του είναι ότι μόνος αυτός σχεδίασε το όραμά του και βάσει σχεδίου το πραγμάτωσε.

 Μέρος του οράματός του, του σχεδιασμού του και του έργου του είναι η Θεσσαλονίκη μας. 

Τα έργα του παραμένουν παντοτινά ορατά, ζωτικά και συλλειτουργικά. 

Συλλειτουργούν στους άξονες: υποδομές και διαδρομές, οικονομία και κοινωνία, συγκοινωνία και επικοινωνία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός, μνημεία και Ιστορία.

 Και όλοι οι άξονες οδηγούν μακριά, δυναμικά και απελευθερωτικά. 

Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα έργα του: 

Συγκοινωνία και επικοινωνία: Λιμάνι, αεροδρόμιο και νέος σιδηροδρομικός σταθμός. Διάρρηξη των Τεμπών και διάνοιξη όλων των κεντρικών αρτηριών: οδοί Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Μοναστηρίου, Λαγκαδά, 26ης Οκτωβρίου, Βασιλίσσης ΄Ολγας, Ν. Πλαστήρα, Νέα Παραλία και λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών: ο μόνος στην Ελλάδα υγιής. Οικονομία: Τριπλασιασμός και δυναμισμός της Διεθνούς Εκθέσως. Βιομηχανικό συγκρότημα ΕΣΣΟ-Πάπας και Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. 

Κοινωνία: Συνοικισμοί εργατικών κατοικιών: Φοίνικας, Ξηροκρήνη. Συγκροτήματα εργατικών κατοικιών στη Νεάπολη και στην Λαγκαδά. Προσφυγικός οικισμός Λοφίσκου Τούμπας. Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Παιδεία: Πανεπιστημιούπολη σε 670 στρέμματα, τρεις νέες Πανεπιστημιακές Σχολές, Βιομηχανική Σχολή. Δεκαπλάσιοι φοιτητές. 

Υποδομές: Οργανισμοί Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως, διευθέτηση και κάλυψη όλων των κεντρικών χειμάρρων. Περιφερειακή Τάφρος και κεντρικός αποχετευτικός αγωγός. Κυβερνείο. Δίκτυα ηλεκτρισμού. Ανάπλαση του Διοικητηρίου και εγκατάσταση του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος. Τουρισμός: Το απέναντί μας ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», τα πρωτοπόρα Ξενία στην Ουρανούπολη και στο Παλιούρι, στην άγνωστη τότε Χαλκιδική. 

Και, συνυφασμένος ο Πολιτισμός: Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, Φοιτητική Εβδομάδα. Κρατικό Ωδείο, Κρατική Ορχήστρα, Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αρχαιολογικό Μουσείο, Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς και Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Αθλητισμός: Καυταντζόγλειο Στάδιο, Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο - νεοελληνιστί Παλαί ντε Σπορ- και Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο. 

Μνημεία: Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1978 διέσωσε και ανεστήλωσε όλα τα χριστιανικά μνημεία: Αγία Σοφία, Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, Άγιος Μηνάς, Άγιος Παντελεήμων, Αχειροποίητος, Δώδεκα Απόστολοι, Προφήτης Ηλίας, Ροτόντα. Επίσης οθωμανικά μνημεία, όπως η σκεπαστή αγορά Μπεζεστένι, το Αλατζά Ιμαρέτ και ο μιναρές της Ροτόντας. Επί πλέον τα παραδοσιακά Λαδάδικα. 

Ιστορία: Τη φανέρωσε εκθαμβωτική από τη μακεδονική γη ενισχύοντας και κατευθύνοντας προσωπικά τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά, στα ανάκτορα του Γαλερίου, στο Δερβένι, στη νεκρόπολη της Σίνδου, στην Πέλλα, στο Δίον και το αποκορύφωμά του στη Βεργίνα, τις αρχαίες Αιγές. 

Γιoς Μακεδονομάχου δασκάλου, φωτογραφημένος μικρό παιδί με τα όπλα του καπετάν Δούκα και Πρωθυπουργός έξη μόνον χρόνια μετά τον Εμφύλιο με εντεινόμενο τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής είχε απόλυτη συνείδηση ότι η Μακεδονία και η πρωτεύουσά της ήταν πολιορκημένη.

 Θέλησε να την θωρακίσει και με τα έργα του τη θωράκισε.

 Προίκισε τη Θεσσαλονίκη για να την καταστήσει ισχυρή και εξωστρεφή, κοινωνικά συνεκτική και οικονομικά 3 παραγωγική, λειτουργική και αυταπόδεικτα ιστορική. Πόλη του πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας.

 Πόλη ανοικτή. Πρωταγωνιστή. [...]

Νικόλαος Ι. Μέρτζος (αποσπάσματα ομιλίας του στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή )