Blog

Ανακοινοποίηση στο ορθό της συνέντευξης του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Νίκου Λογοθέτη στην Mint Press News Β' Μέρος

MPN: Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχει ισχυρό μέτωπο υποστήριξης τόσο από καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και από υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα μέτωπο υποστήριξης από ισχυρά κέντρα αποφάσεων που έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το δίκτυο εξουσίας, όχι μόνο στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά γενικότερα στην προσπάθεια απελευθέρωσης της χώρας από το καθεστώς μνημονιακών πολιτικών και λιτότητας;

ΝΛ: Το μέτωπο υποστήριξης του Γεωργίου, αποτελούμενο ενδεχομένως από υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη εντός και εκτός Ελλάδας είναι όντως ισχυρό. Αλλά όσο επιρροή μπορεί να έχει αυτό το μέτωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, θεωρώ ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την Ελληνική Δικαιοσύνη που την θεωρώ αδέκαστη. Το γεγονός ότι η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο ο οποίος έχει μέχρι τώρα δικαιώσει πολλές από τις ενστάσεις μας, μας δίνει ελπίδες ότι τελικά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αυτό το καθεστωτικό δίκτυο εξουσίας.

Τελικά, η Δικαιοσύνη, ίσως ο μοναδικός αδιάφθορος θεσμός στη χώρα μας, φαίνεται να έχει επωμισθεί το βάρος του θέματος αυτού, και πιστεύω ότι θα αποδείξει την αλήθεια, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν το ακαταδίωκτο για τους προδότες.MPN: Ποιες είναι οι επόμενες δικαστικές υποθέσεις που θα ακολουθήσουν όσον αφορά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και τον Ανδρέα Γεωργίου, και τι αναμένετε εσείς από τις δικαστικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν;

ΝΛ: H υπόθεση της ψευδούς διόγκωσης των στοιχείων και η παράβαση καθήκοντος από τον Γεωργίου είναι εγκλήματα πλαστογραφίας δημοσίου εγγράφου και παραβίασης του νόμου, αντίστοιχα. Όπως έχω ήδη πει, ο Γεωργίου καταδικάστηκε για την μία, και πιο σημαντική, κατηγορία που σχετίζεται με την Παράβαση Καθήκοντος, αυτό της δημοσίευσης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 χωρίς την έγκριση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Έχει όμως αθωωθεί για τις άλλες 2 κατηγορίες (για την διπλοθεσία του Γεωργίου και για τη μη σύγκλιση του ΔΣ). Έχουμε κάνει ένσταση εναντίον των δύο αθωωτικών αποφάσεων σχετικά με την παράβαση καθήκοντος και ελπίζουμε να αποφασιστεί από τον Άρειο Πάγο η επανάληψη της δίκης για τις δύο σχετικές κατηγορίες.

Η σημαντικότερη όμως δικαστική υπόθεση που περιμένουμε είναι αυτή για το κακούργημα της διόγκωσης των στοιχείων του ελλείμματος. Αν αυτή η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο αναμένουμε την σίγουρη καταδίκη του Γεωργίου καθόσον τα τεκμήρια που έχουμε εναντίον του είναι αδιάψευστα και αδιάσειστα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι έσωθεν και έξωθεν υποστηρικτές του Γεωργίου και γι αυτό πιέζουν όσο μπορούν για να μη φθάσει η υπόθεση σε δίκη.MPN: Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη θα επηρεάσουν το μέλλον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, ιδίως σε σχέση με το μνημονιακό καθεστώς, το δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, και τις πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζονται να ακολουθούνται και να τηρούνται από την κυβέρνηση;

ΝΛ: Συμφωνώ μαζί σας ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο – ακόμη κι αν βγούμε κάποτε από τα μνημόνια, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό επιτήρηση από την ΕΕ μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας, κάτι αδύνατο για τα επόμενα 60 χρόνια. Αν όμως όπως ελπίζουμε υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη του Γεωργίου για την κακουργηματική πράξη της διόγκωσης των στοιχείων του ελλείμματος, αυτό θα αποδείξει ότι μπήκαμε σε όλη αυτήν την περιπέτεια των μεσαιωνικών μνημονίων με ψευδή στοιχεία, κάτι που δίνει την Ελλάδα το δικαίωμα να απαιτήσουμε αποζημίωση από την ΕΕ για την ζημία που υπέστημεν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το άρθρο 340 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίδει αυτό το δικαίωμα ως ισότιμο κράτος μέλος. Και έχουμε εκτιμήσει την οικονομική ζημία από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Γεωργίου, ένα κόστος που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 210 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια αποζημίωση αυτού του ύψους θα ανατρέψει κατά πολύ την οικτρή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Τονίζω όμως και πάλι ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια αμετάκλητη καταδίκη του Γεωργίου σχετικά με το κακούργημα της διόγκωσης των στοιχείων.

Και τι γίνεται με αυτούς τους υποκινητές που χρησιμοποίησαν τον Γεωργίου για να εκτελέσουν τα ύπουλα σχέδια τους; Ακόμη και ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης - ο άψογος οικονομικός εισαγγελέας που αποφάσισε την ποινική δίωξη του Γεωργίου, πρότεινε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανή ύπαρξη ορισμένων ηθικών αυτουργών στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, που κατεύθυναν τον Γεωργίου για το τι πρέπει να κάνει. Αυτοί είναι που δεν θέλουν την υπόθεση να φτάσει σε ανοικτή ακρόαση δικαστηρίου - εκείνοι που είναι τόσο απελπισμένοι για την αθώωση του Γεωργίου προκειμένου να καλύψουν τη δική τους εμπλοκή στο παραπάνω έγκλημα, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουμε αποδεικτικά στοιχεία για την παράνομη παρέμβασή τους στη διόγκωση του ελλείμματος και επίσης για τη μετατροπή της ΕΛΣΤΑΤ από Ανεξάρτητη Αρχή σε αρχή ενός ατόμου.

Αν λοιπόν ο Άρειος Πάγος παραπέμψει σε Δίκη τον Ανδρέα Γεωργίου, τα άτομα που τον υποστηρίζουν γνωρίζουν πως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Διότι γνωρίζουν ότι τότε τινάζεται στον αέρα το σύστημά τους και ότι οι ίδιοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι, τόσο για εσχάτη προδοσία έναντι της πατρίδος, αλλά και κατηγορούμενοι για εγκληματικές ενέργειες κατά των πολιτών της. Η χώρα μας αυτόματα από τη μειονεκτική θέση του επαίτη, θα περάσει σ΄ αυτήν του δυνατού διεκδικητή με βάση συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

Εν κατακλείδι, δεν μας ενδιαφέρει η αυστηρή ή όχι τιμωρία του Ανδρέα Γεωργίου (συνταξιούχου σήμερα του ΔΝΤ) - αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδειχθεί η ενοχή του και να αρθεί η αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος της Ελλάδας διαμέσου της ψευδούς διόγκωσης του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009, καθώς και η εγκληματική εμπλοκή της Κομισιόν/Eurostat. Και αυτό θα γίνει μόνον όταν η υπόθεση αυτή παραπεμφθεί στο ανοικτό Δικαστικό Ακροατήριο, στο οποίο η Eurostat και ο Γεωργίου θα είναι παρόντες να απαντήσουν ενόρκως στην διεθνή κοινότητα για το αν ή όχι διόγκωσαν ψευδώς τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και για τον λόγο που το έκαναν αυτό.

Δεν ξέρω πότε και αν αυτό θα γίνει κάποτε, και πόσες μάχες πρέπει να δώσουμε ακόμη για το επιτύχουμε. Κάποιοι μας λένε ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αφού φαίνεται ότι, με τέτοιο μέτωπο υποστήριξης του Γεωργίου από ισχυρά κέντρα αποφάσεων, η μάχη έχει ήδη κριθεί. Απαντάμε ότι αν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, απλά δεν θα υπάρχει άλλη μάχη.

Και ας μην ξεχνάμε τι είπε κάποτε ο Μπρέχτ:

«Αν συνεχίζεις να προσπαθείς για κάτι, μπορεί και να αποτύχεις. Αν σταματήσεις να προσπαθείς, έχεις ήδη αποτύχει»!MPN: Εξετάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα και τους οικονομικούς ισχυρισμούς που κάνει η ελληνική κυβέρνηση - ότι η χώρα επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη, ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει την γωνία - πιστεύετε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία σήμερα είναι αξιόπιστα, ή μήπως εξακολουθούν να υφίστανται χειραγώγηση;

ΝΛ: Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία γινόταν ανέκαθεν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση – είδαμε τι έγινε με την αλχημεία των swaps για να μπούμε στην Ευρωζώνη.  Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να μην είχαμε ποτέ υιοθετήσει το ευρώ! Η οικονομία μας δεν ήταν σε θέση να χειριστεί ένα τόσο ισχυρό και ανταγωνιστικό νόμισμα. 

Είδαμε επίσης και μια άλλη εκμετάλλευση των στατιστικών στοιχείων, του ελλείμματος αυτή τη φορά, που έγινε η αιτία για την ελληνική οικονομική κρίση των τελευταίων επτά ετών.

Δεν μπορώ να πω τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με τα στατιστικά στοιχεία, καθώς δεν είμαι στην ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά θα δούμε αργά ή γρήγορα τι συμβαίνει. Η αλήθεια πάντοτε βγαίνει στην επιφάνεια σε κάθε περίπτωση κακοδιοίκησης στατιστικών στοιχείων. Έχουμε δει αυτό να γίνεται. Δυστυχώς όμως, όσο δεν υπάρχει μια αξιόπιστη Διοικητική Ομάδα για τη σωστή διαχείριση των στατιστικών δεδομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, φοβάμαι ότι θα πρέπει και πάλι να αναμένουμε παρατυπίες και αλχημείες των στοιχείων.


Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Νίκου Λογοθέτη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.newdemocracy.gr/index.php/site/article/anakoinopoihsh-sto-ortho-ths-synenteykshs-toy-prwhn-antiproedroy-ths-elstat-k-nikoy-logotheth-sthn-Mint-Press-News